logo miasta - trzy kolorowe spichrze

Park Witosa zaprasza na jesienne spacery




Zakończyliśmy prace przy pierwszym etapie rewitalizacji Parku Ludowego im. W. Witosa. Inwestycja o wartości ponad 8 milionów złotych była możliwa dzięki wsparciu unijnemu.


Prace rewitalizacyjne w parku obejmowały obszar o powierzchni 4,1 hektara (bez części centralnej i kortów tenisowych) i rozpoczęły się wiosną ubiegłego roku. W związku z odkryciem ok. 80 tys. ludzkich szczątków, na terenie parku, konieczna była zmiana funkcjonalności tego miejsca. Z szacunku dla zmarłych, ich rodzin i ówczesnych mieszkańców w trakcie prac zmieniliśmy projekt zagospodarowania parku. Decyzję skonsultowaliśmy z Radą ds. Partycypacji Społecznej. Park ma pełnić przede wszystkim funkcję miejsca odpoczynku, wyciszenia i pamięci. Cała inwestycja pochłonęła 8,2 mln zł. Pozyskaliśmy na nią dofinansowanie unijne z  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko – Pomorskiego na lata 2014 – 2020 w ramach Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych (ZIT).

W ramach rewitalizacji wyremontowaliśmy alejki – na większości z nich ułożona została kamienna kostka, a część została wykonana z nawierzchni mineralnych. Lepiej wyeksponowaliśmy znajdujące się w parku pomniki, w tym popiersie patrona, Wincentego Witosa. W parku zamontowano zupełnie nowe oświetlenie. Poza tym zainstalowano kamery miejskiego monitoringu. Od początku zależało nam, by park stał się miejscem bezpieczniejszym również po zmroku. W parku ustawiliśmy eleganckie ławki z drewnianymi siedziskami i metalowymi oparciami oraz kosze na śmieci. W parku stanęły również tablice informacyjne.


W parku jeszcze bardziej zielono
W ramach inwestycji dosadziliśmy także drzewa, krzewy, byliny i inne rośliny kwitnące. Odnowione zostały także trawniki. Zrealizowaliśmy też wiele innych elementów istotnych z punktu widzenia ochrony przyrody takich jak budki lęgowe, karmnik i poidełka dla ptaków, skrzynki dla nietoperzy. Nowością jest fotoplastykon, znajdujący się przy ul. Jagiellońskiej.

Strefa dla najmłodszych
Odnowiona została także część parku, w której znajdował się plac zabaw. Strefa dla dzieci przeszła metamorfozę, nowoczesne kształty wpasowują się swoją kolorystyką do miejsca, w którym znajduje się mnóstwo zieleni. Unowocześniona część dla najmłodszych bydgoszczan została wyposażona w nowe zjeżdżalnie i huśtawkę typu bocianie gniazdo. Plac zabaw wyróżnia się także swoim niecodziennym kształtem, a to dzięki wzniesieniom do wspinania i tunelowi do pokonywania toru przeszkód. W części rekreacyjnej parku zamontowana została także piaskownica, trampoliny oraz bujaki na sprężynie. Teren placu zabaw został dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnościami.

Dawny cmentarz
Teren obecnego parku przed wojną był cmentarzem. W trakcie prac największym wyzwaniem były badania archeologiczne i ich wyniki. Archeolodzy ustalili, że może być pochowanych w tym miejscu aż 80 tysięcy osób, a część szczątków spoczywa bardzo płytko w ziemi (kilkadziesiąt centymetrów pod powierzchnią). Wyniki dodatkowych badań archeologicznych zlecone na wniosek eksperckiej komisji potwierdziły te ustalenia. Elementy związane z historią tego miejsca będą lokalizowane w centralnej części parku. Aktualnie trwa analiza zasad konkursu dotyczącego zagospodarowania centralnej części Parku.