logo miasta - trzy kolorowe spichrze

Bydgoszczanie zajrzeli do Młynów Rothera




Oryginalne wnętrza Młynów Rothera, w których po rewitalizacji powstanie m. in. „Park kultury” można było zwiedzać przez cały weekend. Do zabytkowych budynków weszło niemal tysiąc bydgoszczan. Z kolei w piątek 21 września obejrzeć można było projekcję multimedialną dotyczącą Młynów.


Prezentacja Młynów Rothera rozpoczęła się od mappingu, czyli projekcji multimedialnej, która polega na wyświetlaniu obrazów na obiekcie. Tym razem były to ściany zabytkowych Młynów, a sama projekcja była wizją tego, co po zakończeniu inwestycji będzie zlokalizowane w Młynach.

W sobotę i w niedzielę do Młynów można było wejść – ci bydgoszczanie, którzy odebrali wcześniej darmowe wejściówki mogli zobaczyć ciekawą architekturę zabytkowych budynków. Zainteresowanie było ogromne – Młyny zwiedziło blisko tysiąc mieszkańców. 

A co znajdzie się w Młynach po rewitalizacji? 

W spichrzu zbożowym zrealizujemy projekt „Park kultury”, w którym jedna ze stref ma obejmować „Ogrody Wody. Stany Skupienia”. 

Z kolei w spichrzu mącznym zrealizujemy inne projekty, które mają m. in. wzmocnić turystyczny potencjał miasta np. ekspozycję prezentującą funkcjonowanie ludzkiego mózgu. Budynek usytuowany nad brzegiem rzeki Brdy, za północnym szczytem spichlerza zbożowego (północnego) poddany zostanie również rewitalizacji - będzie stanowił zaplecze dla obsługi tramwaju wodnego. Budynek młyna (łączący oba spichrza) będzie pełnił między innymi funkcję klatki schodowej. Zaplanowano w nim umieszczenie wind. Na jego szczycie znajdzie się taras widokowy.

Projekt budowlany zakłada też zagospodarowanie otoczenia. Na terenie działki projektuje się duży taras pomiędzy skrzydłami obu spichrzy. Na taras prowadzić mają  reprezentacyjne schody z elementami zieleni oraz małej architektury, która może być traktowana jako siedziska, miejsca wypoczynku, przestrzeń rekreacyjna itp. Ich istotnym elementem mają być niecki i fontanny  wypełnione wodą. Taras będzie dostępny dla osób niepełnosprawnych, które dostaną się na niego za pomocą pochylni. Na tarasie zaprojektowano odbudowę budynku kotłowni, który może pełnić funkcję kawiarni. Pod tarasem znajdą się ogólnodostępne toalety oraz parking.