logo miasta - trzy kolorowe spichrze
Translate:

Przepis na dziedzictwo. Filmowy konkurs




Wiele bydgoskich restauracji i kawiarni działa w zabytkowych kamienicach i zrewitalizowanych budynkach z bogatą kartą historii. W Bydgoszczy od wieków rozwijała się działalność związana z wytwarzaniem żywności. Warto wykorzystać te fakty przy nowym konkursie Narodowego Instytutu Dziedzictwa „Zabytkomania” skierowanego do pasjonatów sztuki filmowej.


Tegoroczna odsłona Konkursu jest zatytułowana „Przepis na dziedzictwo”, koncentruje się na dziedzictwie materialnym – obiektach zabytkowych służących celom związanym z wytwórstwem żywności, przygotowywaniem, podawaniem, smakowaniem i spożywaniem posiłków. Zabytki te to między innymi zakłady produkcyjne przemysłu spożywczego, np. młyny, browary, piekarnie, jatki mięsne, jak również przedmioty codziennego użytku będące elementami zastawy stołowej itp. Drugim aspektem jest dziedzictwo niematerialne – tradycje kulinarne, kuchnia poprzednich pokoleń, zachowane przepisy, stare książki kucharskie, oryginalne receptury kuchni lokalnej bądź regionalnej.

Do udziału w konkursie można zgłosić się w ramach jednej z trzech grup:

  • GRUPA I – uczestnicy między 13 a 18 rokiem życia;
  • GRUPA II – uczestnicy powyżej 18 roku życia amatorsko zajmujący się tworzeniem filmów;
  • GRUPA  III  – uczestnicy  powyżej 18 roku życia profesjonalnie zajmujący się tworzeniem filmów.

Uczestnicy konkursu mogą dobierać się w maksymalnie 4-osobowe ekipy filmowe. Wszystkie zgłaszane filmy muszą należeć do kategorii film dokumentalny/reportaż. Termin przesyłania prac upływa 30 czerwca 2021 r. Ze szczegółami konkursu można zapoznać się TUTAJ.

Kilka inspiracji

Bydgoszcz może poszczycić się wyjątkowo bogatymi tradycjami związanymi z wytwarzaniem żywności. Warto odkryć historię z tej wyjątkowo smacznej strony. Być może inspirujących będzie kilka ciekawostek:

  • W zrewitalizowanym  gmachu dawnego spichrza działa między innymi „Karczma Młyńska”.  W ostatnich latach miasto dotowało remont budynku.

  • Przy ul. Pod Blankami 17 są jedne z najgłębszych piwnic, w których kiedyś przechowywano beczki z winem. Budynek zyskał ostatnio nową elewację.
  • Zabytkowe wnętrza i budynki  to również domena wielu innych  bydgoskich restauracji, kawiarni i klubów.

  • Frymark to bydgoski cykliczny targ produktów żywnościowych ekologicznych, od rolników i regionalnych połączony ze sprzedażą rękodzieła.
  • Drożdżówki z lukrem w bydgoskiej gwarze nazywane są „sznekami z glancem”.

  • Bydgoszcz przede wszystkim od XX-lecia międzywojennego kojarzona jest z przemysłem cukierniczym. W tej branży działały u nas firmy Lukullus, Bracia Tysler, Jutrzenka. W rozbudowanym zakładzie grupy Colian na Osowej Górze produkowanych jest wciąż wiele znanych słodkich marek w tym związana z Bydgoszczą  „Jutrzenka”.
  • Od XVI wieku w dawnym klasztorze bernardynów (obecny kościół garnizonowy) warzono piwo. W szczytowym okresie funkcjonowało kilkanaście browarów.

  • W zabytkowych wnętrzach zabudowań biurowych dawnej rzeźni restauracja „Bierhalle” piwo warzy na miejscu.
  • W zrewitalizowanym spichrzu mącznym na Wyspie Młyńskiej funkcjonować ma mi.n. pracownia chleba w wyposażeniem tradycyjnej piekarni.

  • Jedna z najstarszych ksiąg kucharskich, gdzie znajdziemy dania kuchni bydgoskiej pochodzi z 1921 roku i zachowała się w Hotelu pod Orłem przy ul. Gdańskiej.
  • Na Rybim Rynku przed II wojną bydgoszczanie zaopatrywali się w świeże ryby.
  • Mięso i drób królowały natomiast w Hali Targowej, która zyska nową funkcję.