logo miasta - trzy kolorowe spichrze

Dużo zmian przy szkole na Bocianowie




Trwa kompleksowa termomodernizacja szkoły przy ul. Hetmańskiej na Bocianowie. Obiekt zyska na koniec estetyczną elewację. Wcześniej zrealizowano w tej placówce szereg innych inwestycji.


Budynek mieści się przy ul. Hetmańskiej 34. Powstał w 1958 roku. Zbudowano go na planie litery „L”. W skrzydle od strony ul. Hetmańskiej mieszczą się sale lekcyjne. Od strony ul. Żółkiewskiego znajduje się hala sportowa.

Od ubiegłego roku prowadzone są natomiast prace przy termomodernizacji obiektu. Zaprojektowano między innymi ocieplenie ścian, wymianę pozostałej  części stolarki okiennej i drzwiowej, prace przy izolacjach, remont instalacji elektrycznej i sanitarnych. Modernizowane będą instalacje centralnego ogrzewania i elektryczna. Obecnie prace prowadzone są ze względu na silne mrozy wyłącznie wewnątrz obiektu. Wiosną wykonana zostanie też estetyczna elewacja. Wykonawca zakłada zakończenie wszystkich  robót do września.



Na inwestycje związane z termomodernizacją szkół oraz innych budynków użyteczności publicznej Bydgoszcz pozyskała  dofinansowanie z Regionalnego Programu Operacyjnego (środki na zwiększenie efektywności energetycznej w ramach ZIT). W ubiegłym roku podpisane zostały umowy na wykonanie prac budowlanych w 27 budynkach. Na te przedsięwzięcia trafi łącznie około 120 mln złotych. Dofinansowanie unijne  to około 60  mln zł.

Warto wiedzieć


W ostatnich latach przy szkole i wokół niej zrealizowano już szereg inwestycji. W latach 2012-13 kosztem blisko 300 tysięcy złotych wymieniono dużą część stolarki okiennej. Przed dwoma laty kosztem prawie 400 tysięcy złotych powstało nowoczesne wielofunkcyjne boisko. W ubiegłym roku przed szkołą przebudowane zostało też przejście dla pieszych na ul. Hetmańskiej. Wolniejszą jazdę wymuszają specjalne podesty zamontowane na obu pasach ruchu. Umożliwiają one przejazd autobusów, natomiast pojazdy o mniejszym rozstawie osi muszą znacznie zredukować prędkość. Nie maja też możliwości ominięcia przeszkód. Podobne rozwiązanie zastosowano w trakcie przebudowy ul. Bałtyckiej.