logo miasta - trzy kolorowe spichrze

Rynek w Starym Fordonie wypięknieje – konkurs rozstrzygnięty




Konkurs na zagospodarowanie rynku w Starym Fordonie został rozstrzygnięty. Najciekawszą koncepcję przygotowali architekci z Poznania. Chcą z tej części miasta uczynić estetyczną przestrzeń nawiązującą do historii, a także stworzyć kameralną atmosferę, która zachęci do spędzania tam wolnego czasu. Kolejny etap nastąpi po uwzględnieniu uwag komisji konkursowej.


Na konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej zagospodarowania i aranżacji przestrzeni rynku w Starym Fordonie wpłynęło w sumie 11 projektów (cztery z Bydgoszczy, trzy z Poznania i po jednym z Warszawy, Wrocławia, Kielc i Gliwic).

Komisja konkursowa nie przyznała I nagrody – żaden z projektów nie uwzględnił wszystkich sugestii przedstawionych przez organizatorów konkursu. II miejsce zdobyli architekci z Poznania: Łukasz Pieńczykowski i Jakub Bartkowiak. To ich projekt najlepiej spośród przedłożonych prac spełnia oczekiwania mieszkańców, a także w właściwy sposób pod względem konserwatorskim interpretuje historyczną przestrzeń.

Komisja doceniła czytelny podziału przestrzeni rynku na poszczególne strefy związane z różnorodną funkcją miejsca, przy jednoczesnym szacunku dla kontekstu przestrzennego.

Architekci ciekawie zaaranżowali także miejsca wypoczynku wkomponowane na tle lipowej alei zintegrowanej z zielenią (ławki rozdzielone konarami drzew), która wykorzystuje formę łuku powtarzającą się w połączonych ze sobą modułach.

Atutem projektu poznańskich architektów jest także wielofunkcyjność – niewielka niecka zaplanowana w nawierzchni placu w zależności od potrzeby lub od pory roku, może być wypełniona wodą tworząc płytkie oczko wodne, lub osuszona, co umożliwia wykorzystanie całej powierzchni rynku (wtedy może też służyć jako przestrzeń do rozstawienia sceny). Zimą natomiast może zamienić się w ślizgawkę, a latem - w fontannę dzięki czasowo zaprogramowanym dyszom wodnym.

Po stronie wschodniej w naturalny sposób stworzono strefę rekreacji. Kamienice są zapleczem ogródków letnich (kawiarenek). Wprowadzono zieleń z uwzględnieniem istniejących cisów stanowiących pomniki przyrody.

Pozytywnie przez komisję zostało ocenione również subtelne nawiązanie do historii poprzez wykorzystanie ściany Zakładu Karnego do eksponowania tablic informacyjnych.

Na podstawie pracy poznańskich architektów przygotowany zostanie projekt zagospodarowania rynku. Jednakże, aby projekt koncepcyjny mógł zostać przekazany do dalszego etapu projektowania, konieczne jest wprowadzenie korekt związanych z sugestiami i uwagami komisji konkursowej.

Uwagi komisji związane są m. in. z kolorystyką (szczególnie przed kościołem), rodzaju nawierzchni (rezygnacja z drobnego bruku na rzecz większych kostek), kompozycji pasa zielenie od strony zachodniej, a także konieczności zachowania komunikacji przelotowej od frontu kościoła, czy nieco inna aranżacja małej architektury przy wschodniej pierzei.

Regulamin konkursu TUTAJ

Opis zwycięskiej koncepcji TUTAJ